Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Statiq Socialni Medii

Социалните медии – златният посредник между вас и аудиторията ви

Онлайн социалните медии са средство за обмен на информация и активна комуникация. Там хората могат да дискутират и да споделят своите опит, преживявания и интереси.

Задължително е да се възползвате от предимствата на онлайн социалните медии, ако:
– Искате да постигнете висок трафик към фирмения си сайт
– Да събудите интерес към предлаганите от вас продукти или услуги
– Да се наложите на пазара
– Да продавате успешно
– Да развивате дейността си

Социалните медии имат различни форми – социални мрежи, блогове,  микроблогове, видео сайтове и др., които навлизат все по-сериозно във всички сфери на живот. А това означава само едно: ако не ги използвате подобаващо за бизнеса си, той само ще загуби от това. Независимо дали сте малък предприемач или имате голяма фирма, социалният маркетинг може да направи много за вас.
Ако имате цялостна стратегия, вашата дейност, вашата марка, вашите продукти или услуги, могат лесно и бързо да достигнат до целевите ви групи.

Знаете ли какво правите?
Маркетингът в социалните медии изисква да бъдете наясно какво точно искате да постигнете и да познавате добре целевата си аудитория.
Трябва да сте наясно кого искате да впечатлите, към кого отправяте вашите послания и оферти. Идеята да предлагате всичко и на всеки не е добра, затова определете кой е вашият таргет и насочете всичките си усилия нататък. В противен случай социалната ви кампания не би могла да стимулира интерес и участие. А вашата цел е да утвърдите бранда си и да интегрирате общност от почитатели и клиенти с общи интереси.

Изградили ли сте си цялостна стратегия за интернет маркетинг?

Има ли цялостната ви маркетингова стратегия допирни точки със стратегията ви за кампания в социалните медии?

Коя е вашата таргет аудитория?

Кои са най-подходящите онлайн медии за вашата кампания?

Как ще поддържате интереса на вашата аудитория?

Как ще измервате резултатите си?
Преди да започнете да рекламирате в социалните медии, уверете се, че сте наясно с отговорите на всички тези въпроси…

Ролята на вашия блог в кампанията:

-Фирменият ви сайт трябва да има блог, който непрекъснато да обновявате с интересна и полезна информация. Съветваме ви активно да го използвате за целите на социалната си кампания, като естествено предоставите и възможност за споделяне на блог постовете.
– Публикувайте често блог постовете си в социалните мрежи.
– Социалните бутони за споделяне към блог постовете, са задължителни. Най-добре е те да са позиционирани както в горната, така и в долната част на публикациите ви.

– Бъдете наблюдателни и анализирайте какво обединява най-харесваните и споделяни постове. Създавайте съдържание, което провокира повече интерес и се разпространява бързо.
– Пишете завладяващи заглавия!
– Избягвайте „тежките” текстове. Четенето в интернет изисква друга нагласа, различна от онази при четенето на физически текст. Създавайте креативно съдържание, но се изразявайте максимално ясно.

Поведение в социалните мрежи:
1. Основната цел на присъствието ви социалните мрежи, е за да приобщите определени групи хора към вашата дейност. Привлечете последователи и провокирайте техния интерес към дискусии и активно участие.
2.Хората заинтересовани ли са от онова, което публикувате?

3.Привличате ли нови посещения и последователи?

4.Успявате ли да предизвиквате дискусии?

5. Успявате ли да ангажирате хората в акции като игри, анкети и др.?

В заключение: Социалните медии не са точното място за директни продажби. Там изграждате бранда си, формирайки неговия образ в съзнанието на потребителите. Чрез социалните медии брандът и дейността ви стават разпознаваеми, което е главен фактор за вашето развитие.