Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Statiq Razkazvane Na Istorii

Колко е важно да разказваш истории?

Информационната епоха върви към своя край. Тя се разпада в точката на пресичане между вечния човешки копнеж за завладяващи истории и пренасищането с информация.
Информацията е безсилна да достигне до сърцата и умовете на отегчените до смърт потребители. Те не искат да им натрапвате вашия бизнес, продукти или услуги. Единственото, което искат от вас, е да намерите решение на проблемите им! Ако наистина успеете да го постигнете, хората сами ще започнат да говорят за вашия бизнес, продукти или услуги, и ще го правят много по-добре от вас!

 

Но как да грабнете цялото им внимание? Как да спечелите уважението и доверието им? Как да превърнете отегчените наблюдатели в ревностни почитатели на вашия бранд?
Един от начините е… като им разказвате истории! Разбира се – не е задължително го разбирате в буквалния смисъл на думата. Дори една „обикновена“ реклама за паста за зъби или прах за пране може да разкаже необикновена история!

Всичко започва с една история…
Една добра история е споделяна и незабравима. Тя умее да разплаква, да бъде изключително забавна, да убеждава, да поставя неудобни въпроси, да провокира, да вдъхновява…
Ако искате да създавате впечатляващи послания, които хората доброволно разпространяват в мрежата, трябва да знаете кои са най-важните моменти в запомнящия се сюжет!

 

От какво има нужда една добра история?

 • Главен герой
  Всички добри истории разказват за някого. Най-голямата грешка, която може да направи една компания е, да превърне бизнеса си в главен герой на историята. Например: „Купувайте нашата паста за зъби и ще….“

Истината е, че потребителят трябва да припознае себе си в главния герой. Сложете потребителя в центъра на историята и ще се убедите колко ефективна стратегия може да бъде това. Маркетингът, който убеждава, въвлича клиента в ролята на главния герой!
Това е един обикновен човек, който в последствие се трансформира в необикновен образ…

 • Идеята за това, как всичко ще се промени след като…
  Каква трансформация търси? Да подобри здравето си, да изглежда по-добре, да забогатее, да пътува, да се издигне в кариерата, да намери партньор…?

И още:
– Как ще се чувства и как ще изглежда, след като успее да постигне мечтата си?
– Кое от нещата, които не в състояние да си позволи сега, ще може да прави след като стигне до целта си?
– В какво ще повярва след това?
– Ще има ли нови приятелства и контакти, благодарение на това, че е сбъднал желанието си?
– Изобщо… как ще се промени живота му, след като е постигнал онова, което силно е желал?

 • Препятствие
  Ако промяната беше толкова лесна, героят ви нямаше да има нужда от вашите услуги. Именно препятствията правят историите интересни. Разликата между това, което е вашият герой днес и образът, в който ще се превърне утре, е най-завладяващата идея в една история.

Опитайте се да пресъздадете емоционалните и психологическите пречки, който той сам си е създал. Покажете му кои са вътрешните ограничения, които трябва да преодолее, за да успее.

 • Извод / поука
  Поуката е съществена част от „маркетинговата история“. Тя трябва силно да се откроява на фона на целия сюжет.

Тук, главният герой благодарение на вас е станал много по-добра версия на себе си, преодолял е препятствията и е постигнал нещата, за които е мечтал.

 

Ето пример за завладяваща история. Клипът продължава само 3 минути, но сюжетът е толкова затрогващ, че не спира да се върти в мрежата. Тайландската рекламата на „True Corporation“ е гледана повече от 3 млн пъти само в профила, в който първоначално е публикувана, като след това постига хиляди споделяния.