Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Statiq Iskate Da Badete Kopiraitar

Искате да бъдете копирайтър? Помислете още веднъж!

Вълнуващ и необятен, изпълнен с послания и образи… За непосветените, е нереален. Но ние знаем, че той е колкото нереален, толкова и реален. Защото създава други реалности, които нерядко заживяват свой живот в нашите животи. Понякога е просторен, друг път – задушава, но без него битието би било непоносимо.

 
Някои от вас са били там и ако това сте вие, вече знаете, че никога няма да го напуснете завинаги. Той е като любимия ви парфюм, който се е просмукал във вас, в дрехите ви, в дома ви и във всичко, което сте докоснали.

 
За всички останали, той е просто нещо далечно, непознато и шантаво.

 
Той създава реалности чрез думи…

 
Още ли не сте се сетили за какво иде реч?

 
Добре дошли в света на писането – вълнуващ и необятен, изпълнен с послания и образи.

 
Това е светът на писателите, но не само в буквалния смисъл. Това е светът на онези, които създават други реалности чрез думите.

 

Ако сте решили, че щом сте добър писател, можете да станете професионален копирайтър…
Ще останете разочаровани.
Ако с помощта на думите, създавате образи в киното или театъра, пишете книги, текстове на песни или други текстове… Ако просто обичате да пишете и го правите за собствено удоволствие… Ако си мислите, че благодарение на писателския си талант, вие сте „готов копирайтър“, е по-вероятно сте много далеч от истината.

 
Влюбени сте в идеята да убеждавате и да влияете на хората с помощта на думите? Искате да печелите повече? Смятате, че с копирайтинг се изкарват добри пари, които на всичко отгоре – можете да правите от разстояние, без да се налага да задължително да бъдете някъде по 8 часа на ден? И накрая – вие просто обичате да пишете! Не, грешка – вие обожавате писането!

 
Обаче…
Пътят от точката на вашата любов към писането до умението да създавате текстове, които продават, е много дълъг. На този път ще ви се изпречи едно огромно препятствие: някъде по средата, ще осъзнаете, че вие сте си все същия „поет“, но в никакъв случай – човек, който създава уникални текстове, които продават. Под „уникални“, не си представяйте само художествени, смислени, дълбоко емоционални или с почерк на писател… В сферата на маркетинга, уникалността на текста има и друго значение, далеч по-скучно от онова, което си представяте.

 
Все пак – струва ли си да опитате? Разбира се! Нещо повече – задължително е. Най-малко заради това, че независимо дали ви се получи или не, някой ден няма да съжалявате, че не сте го направили. Ако ентусиазмът да станете копирайтър, не ви напуска от много дълго време, осмелете се да опитате!

 
И така, ясно е, че вече сте направили първата крачка по дългия път. Тук имайте предвид, че вашият талант и обичта ви към писането могат да бъдат:
– много мощен двигател в създаването на рекламни текстове, които продават.
– пречка за създаването на рекламни текстове, които продават.

Не забравяйте, че оттук нататък ще ви се налага да:
– продавате продукти и услуги
– създавате имидж на други хора и техните компании или брандове
– мислите за потребители, таргет групи, клиенти и потенциални клиенти
– се запознаете отблизо с основите на маркетингане
– намирате хората, които имат нужда от продуктите/услугите, за които пишете и да направите така, че те да ви вярват
– привличате точните клиенти
– създавате убийствено съдържание
– правите неща, които в началото ще ви се струват сухи и скучни

Тайни от копирайтинга:
1) Единствената цел на текста е да продава. Текстът не е нищо повече от планирано и целенасочено пренебрегване на всичко останало извън идеята за продажба!
Текстът цели да покаже ползите, да изтъкне предимствата, да изгради доверие, да създаде цялостен образ. Не се съсредоточавайте върху нищо, което не постига тези цели!
2) Когато пишете, го правете от позицията на търговец. Това ще се отрази изключително добре на съдържанието, което създавате.
Ето как стоят нещата… В даден момент, продавачът в магазина продава една стока на един човек. В същия този момент, вашата „стока“ – тоест вашият текст, продава нещо на десетки, стотици или дори хиляди хора. Ако продавачът не успее да извърши продажбата, няма да е болка за умиране. Но вредите, които нанася лошата реклама на бизнеса, могат да бъдат в огромни мащаби.
3) Стремете се към ясно, кратко и завладяващо съдържание. Добрият търговец не е многословен, а убеждава с точните думи и поведение. Добрият търговец не използва крилати и нищо незначещи фрази, а се цели право в целта. Добрият търговец е спокоен, уверен и любезен.
4) Знаете, че винаги има изключения от правилото. Това важи и за широко разпространеното правило за краткото съдържание. Текстът продава не защото е кратък, а защото е добър. Текстът не е дълъг или кратък. Текстът е добър или лош. Всичко разбира се, зависи от конкретния случай.
5) Когато пишете, се опитвайте да се поставяте на мястото на хората, които биха купили продуктът или услугата. Представяйте си, че продавате продукта/услугата на един единствен човек, изтъквайки всичко, което е важно. Това винаги помага!
6) Винаги проучвайте целевите групи – онези, към които насочвате продуктът/услугата. Накратко, тук са важни всички демографски характеристики, психографията, както и локацията.
7) Трябва да познавате много добре онова, което продавате. Само така можете да провокирате интереса на аудиторията.
В заключение: Добрите писатели не винаги успяват да станат копирайтъри. По-интересното обаче е, че копирайтингът може да ви направи още по-добър писател!