Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Statiq Emocii I Marketing

Емоции и маркетинг: кое е общото?

Хората се ръководят от емоциите си и реагират на онези послания, които им въздействат емоционално. Поради това, ако една марка не успее да се свърже емоционално със своите потребители, тя трудно би се наложила на пазара.

Без значение от какви фактори е продиктувана, емоцията винаги съществува. Независимо дали купуват хапче за отслабване, шампоан или екскурзия, клиентите ви търсят емоция. Затова колкото по-въздействащи са вашите рекламни послания, толкова по-голям е шансът ви за успех.

Хората никога не купуват само вашите продукти/услуги, а и емоциите, които им носят тези продукти или услуги. Никога не забравяйте това!
Емоцията е много важен фактор във вземането на решение за покупка. Вижте как можете да я използвате, за да откриете най-краткия път към вашите целеви групи!
Страх
За съжаление или не, страхът е движеща сила. И всеки има своите страхове. Страх от остаряване, от заболявания, страх от самотата и от това да не бъдем изоставени… Списъкът е безкраен. Ако съумеете да използвате тази емоция във ваша полза, само ще спечелите.
Подобна стратегия използват и Sun smart в своите рекламни послания. Те акцентират върху повишения риск от рак на кожата , който застрашава всеки, който не ползва качествени слънцезащитни продукти.

 

Шок
Скандалната реклама, която използва шокиращи елементи продължава да процъфтява. Ако добавите и малко шокираща статистика, обвързана с конкретната тема, комбинацията може да бъде изключително успешна. Шокиращата реклама е онази, която уж никой не иска да види, но която пробужда огромен, макар и скрит интерес. На български понякога се използва и термина „шоквъртайзинг“ (от англ. Shock advertising или Shockvertising). Шоквъртайзинга съвсем умишлено стряска, смущава и дори обижда своята аудитория, влизайки в противоречие с някои обществени и социални норми.

Така например, Indian cancer society, използва снимки, чиито изображения показваха опит за самоубийства. Посланието е, че пушенето е много по-лесен начин човек да сложи край на живота си, отколкото методите, показани на снимките…

 

Вина
Едва ли има човек, който да не изпитва чувство за вина по отношение на някого/нещо… Това е универсална човешка черта. Независимо дали е провокирано от вземане на неправилно решение, лошо отношение към някого или нещо друго, чувството за вина може да бъде мощен двигател на една рекламна кампания.
Американското движение Offlining използва много успешно този модел в една от кампаниите си. Те насърчават хората да променят начина си на живот, като започнат да си обръщат повече внимание един на друг, вместо непрекъснато да бъдат втренчени в своите смартфони, таблети, компютри и т.н.

 

Доверие
Положителните емоции също могат да имат огромен успех. А доверието е ключов фактор в изграждането на стабилна връзка между вас и потребителите. Разширявайки посланията си, обвързани с доверие, вие ставате специални за потребителите си.

 

Информираност
Колкото по-информирани са вашите целеви групи относно сферата, свързана с вашата дейност, толкова по-склонни ще бъдат да купуват от вас. За целта обаче, трябва да знаете повече за клиентите си, за да сте наясно какво съдържание да им предлагате и под каква форма. Образовайте аудиторията си колкото може повече и то не само в рамките на кампании!