Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Statiq Pechelivsh Ueb Sait

Какво трябва да знаете за печелившия уеб сайт

Инвестирането на средства, време и усилия в изграждането на фирмения ви сайт, може да ви се стори трудно и на пръв поглед – скъпо начинание. Но ако искате присъствието ви в интернет да бъде полезно и запомнящо се, а вие да се развивате и да печелите добре, инвестицията винаги си струва.

Важно е да знаете, че успехът на един уебсайт зависи основно от това как потребителите го възприемат. Лесен за използване ли е вашият сайт? Прекараното време в него приятно ли е за аудиторията ви? Полезен ли е? Отговорът на всички тези въпроси би трябвало да бъде само един – ДА!

Добрият User experience

User experience или „потребителски опит“, е сравнително нов термин, въведен от Доналд Норман – автор на поредица от книги, посветени на дизайна и начина, по който хората си взаимодействат с него.
Под User experience имаме предвид начина, по който потребителят взаимодейства с дадена система (уебсайт, уеб приложение и др.).

User experience дизайнът се стреми към удовлетворени и лоялни клиенти чрез:
– подобряване ползваемостта на вашия уеб сайт
– увеличаване удоволствието на клиента от „контакта“ с вашия продукт/услуга.

UX дизайнерите проучват как потребителите се усещат във връзката/взаимодействието си с дадена система – дали тя се използва с лекота, колко ефективна е, колко полезна и т.н. UX дизайнерите могат да отговарят и за подсистемите в рамките на една система, като например да следят процесите на плащане в един сайт за електронна търговия, за да разберат дали за потребителите е лесно и приятно да извършват покупки.
С други думи, UX дизайнерите изучават всички компоненти на подсистемата, за да установят дали е достъпна и лесна за попълване формата за поръчки, колко време е необходимо за извършването на това действие и т.н.
В случая, извършването на поръчката трябва се случва максимално лесно, без клиентът да се затруднява, обърква и отегчава.

Да имате добър user experience, означава, че дизайнът на вашия сайт е изцяло съобразен с нуждите и желанията на вашите потребители!

Функционалност

Добрият дизайн е ключов фактор за повишаване на трафика към вашия сайт. Но добрият дизайн не означава просто красив дизайн!
От правилното предлагане на стоките и услугите ви, както и от начина, по който е структурирана и организирана информацията, до голяма степен зависи дали вашите посетители ще станат ваши клиенти.

Не забравяйте за навигацията. Неинтуитивната информационна архитектура предполага, че вашите посетители ще се изгубят в сайта. За да не се случи това, подредете услугите, продуктите и съдържанието по начин, който е разбираем и работи в полза на потребителите. Придържайте се към опростена и лесна за използване навигация, която улеснява „движението“ из уебсайта и го прави колкото се може по-приятно.

Визия

Съобразете цялостната визия на уеб сайта си както с целевите групи, така и с корпоративната идентичност на вашата компания. Уеб дизайнът трябва да има излъчване, сходно с идеята на вашия уеб сайт. Нека уеб дизайнът ви бъде уникален – това означава, че уеб визията на вашия сайт не бива да бъде прилича на уеб визията на други сайтове. Уеб сайтът ви трябва да има свое излъчване и ярко открояваща се индивидуалност. Бъдете внимателни с комбинирането на цветовете и графиките, и не превръщайте уеб сайта си в сергия и кич.

User experience и usability (ползваемост)

Потребителският опит (user experience) и ползваемостта (usabilitiy) са се превърнали в синоними, но те всъщност не са съвсем едно и също нещо. User experience разглежда преживяванията на потребителя, докато той е в контакт със системата, а ползваемостта се отнася до лекотата и ефективността на интерфейса.  Ползваемостта по-скоро е част от потребителския опит, която също играе роля в преживяванията на посетителите на вашия сайт.

Ползваемост

За да има ползваемост вашия сайт, то потребителските му интерфейси трябва да бъдат максимално лесни за използване. Това е задължително условие, за да оцелеете в интернет.

Претрупаният, неясен уеб сайт ще изгони посетителите ви. Така че, не обърквайте хората и не ги принуждавайте да мислят и да се чудят какво точно да направят, за да получат онова, което искат.

Ако потребителите срещат затруднения в намирането на информация за вашите продукти/услуги, те бързо ще си тръгнат.
Може би си давате сметка, че в уеб сайта ви трябва да има поле за търсене. А ако уеб сайтът ви е с продуктова насоченост, най-добрият вариант за търсене по ключова дума е търсенето, при което резултатите се визуализират в момента на изписване на конкретната дума. Това ускорява процеса по намиране на така желаната информация и значително улеснява вашите клиенти.

Използвайте ключови думи и ясни, насочващи заглавия. Интернет потребителите не обичат „тежките“ словоизлияния. В текстовете си използвайте подчертани и/или позиционирани на нов параграф ключови думи, както и насочващи заглавия, за да могат потребителите да се ориентират по-бързо.

Бъдете максимално достъпни и изнесете на видно място вашите контакти! Заедно с това, увеличете опцията за връзка с вас посредством чат на живо, форма за онлайн запитване и евентуално – възможност за обаждания и чат по skype или други социални мрежи.