Бизнес Академия CourseLAB (Лаборатория за курсове). 02/852-57-07 office@courselab.net
Inboundmarketing Statiya

Inbound маркетинг или как се печелят клиенти за цял живот

Целта на всеки бизнес е да печели, създавайки интерес към продуктите/услугите, които предлага. Единственият начин да се случи това е успешният маркетинг, който генерира продажби, подпомага комуникацията с публиките (клиенти, потенциални клиенти, партньори и др.) и допринася за развитието на компанията.

Но коя е правилната маркетингова стратегия? Еднозначни и общовалидни отговори на този въпрос няма! Все пак обаче, съществуват определени модели на поведение, които могат да ви помогнат в привличането на точните клиенти – онези, които наистина имат нужда от вас!

Знаете ли достатъчно за… себе си?

Преди да преминем към същинската идея на този материал, ви предлагаме да си отговорите на следните въпроси:

  • Отличавате ли се от всички останали?
  • Достатъчно разпознаваеми ли сте?
  • Удовлетворяват ли ви продажбите, които успявате да реализирате?
  • Знаете ли кои са вашите таргет групи – от какво се интересуват тези хора, от какво имат нужда, кое ги обединява и кое ги различава едни от други, защо купуват от вас или защо биха купили…?
  • Имате ли идея какъв образ е изградила таргет аудиторията ви за вас и дали ви вярва?
  • Показвате ли достатъчно ясно на вашите клиенти, че те са важни за вас?

Ако ви е трудно да отговорите на дори един от горепосочените въпроси, значи е време да се запознаете с Inbound маркетинга!

Inbound маркетингът е част от онлайн маркетинга. Целта на Inbound маркетинга е да генерира продажби чрез привличане на целева аудитория, без постоянно предлагане. За да привлече точната аудитория, Inbound маркетингът разчита основно на посланието. Inbound маркетингът бяга от непрекъснатото предлагане, което води до пренасищане и съответно – до отегчение от страна на потребителите. Ако знаете как и защо да го използвате, Inbound маркетингът може да отвори пред вас възможности, за които дори не сте мечтали!

Независимо дали бизнесът ви все още е непознат на съответния пазар или пък нишата, в която се развивате вече е утъпкана, Inbound маркетингът винаги действа безотказно!

Информираните посетители се превръщат в реални клиенти!

Inbound маркетингът цели да образова и да бъде полезен. Той дава отговори на въпроси и кара клиента да се чувства обгрижен. Затова използвайте индиректната реклама. Това означава да информирате. Колкото по-информирани са посетителите на вашия сайт относно всичко, свързано с услугите/продуктите, които предлагате, толкова по-вероятно е да се превърнат те във ваши реални клиенти.

Избягвайте да се натрапвате със „страхотни оферти на неустоими цени“. Образовайте вашата аудитория, бъдете полезни, давайте насоки. Не е необходимо директно да убеждавате посетителите колко изгодни са вашите предложения. Просто ги образовайте.

Интересувайте се от аудиторията си!

Наблюдавайте поведението на посетителите на сайта ви още откакто са попаднали там до момента, в който те са се превърнали във ваши клиенти. Това ще ви даде ясен поглед върху техните нужди, тревоги и интереси. След като вече ги познавате, вие ще знаете какво, кога и как да им предложите.

Помислете как да достигнете до потенциалните си клиенти – чрез търсачките, социалните медии, уебинари, електронни книги и/или блоговете? И също – с какво съдържание можете да ги заинтригувате.

Послание чрез качествено съдържание

-Съдържанието играе много важна роля във всеки етап от Inbound маркетинга. След като вече сте наясно с интересите на вашата аудитория, можете да предоставяте интересно съдържание на всяка група и съответно – да реализирате продажби. Качественият контент може да привлече тонове трафик и да генерира нови, потенциални клиенти за вашия бизнес.

-Не забравяйте да следите редовно кои статии от вашия блог са най-популярни сред посетителите, кои са най-посещаваните страници и т.н. Това са важни маркери, определящи към какво съдържание да се ориентирате занапред.

-Съдържанието на сайта ви може да бъде поднесено под формата на статии, електронни книги, уебинари, видео или аудио интервюта и др. Най-важното обаче е, то да отговаря на нуждите на вашата целева аудитория.

Споделяне на съдържанието

Имайте предвид, че колкото и качествено да е съдържанието, ако то не е лесно за споделяне и от други хора, огромна част от усилията ви могат да се окажат напразни.
Съдържанието, лесно за споделяне не се губи, затова споделяйте и направете така, че споделянето да бъде лесно и за останалите.

Не спам, а послание!

Сигурно сте чували, че при комуникацията е важно не какво казвате, а как го казвате. И още: хората възприемат огромна част от информацията на подсъзнателно ниво. Точно това е смисъла на посланието – то работи с внушение, а не оказва натиск.

По този начин работи и Inbound маркетингът. Това означава, че вие можете да предложите продукта/услугата чрез директна реклама или пък да промотирате продукта/услугата по начин, който да завладява подсъзнателно. Не досаждайте и не пренасищайте аудиторията с присъствието си. Предайте посланието си по интересен начин, който би превърнал потенциалните клиенти в реални.

Чрез методите на Inbound маркетинга вие – от „продавач“, се превръщате в консултант за своята аудитория. Говорете с аудиторията си, разбирайте я, като й поднасяте ценната информация, от която има нужда и от която се интересува.